PANDEMİ ve MİTOLOJİ
Coronavirus’ün tek gündemimiz olduğu şu günlerde mitoloji dünyasında salgın hastalıklar nasıl yer bulmuş, bu salgın hastalıkları mitolojilerde hangi tanrılar yaymış onlardan bahsedelim.
RESEPH; Mısır Mitolojisinde salgın hastalıklarla ilişkilendirilen tanrıdır. Başta veba olmak üzere kitlesel ölümlere sebep olan salgınlar onun eseridir. Savaş aletlerini de onun öğrettiğine inanılırdı.
APOLLON; Müzik ve sanat tanrısı olarak tanınan Apollon aynı zamanda salgın hastalıkların da tanrısıdır. Kimi mitlerde acımasız kimliğiyle öne çıkan Apollon Truva’ya getirdiği veba salgını ile de bilinmektedir.
WEN SHEN: Birçok salgın hastalığın anavatanı olan Çin’de salgın hastalıklarla ilişkilendirilen tanrı Wen Shen’dir. Onun bu hastalıkları, insanlığı işlediği suçlardan ötürü cezalandırmak için serbest bıraktığına inanılmaktaydı.
VEJOVİS: Etrüsk kökenli bir Roma tanrısı olan Vejovis yetileri göz önüne alındığında Jupiter’in kötücül benzeri olarak adlandırılabilir. Romalılar bahar başlangıcında salgın hastalıklara maruz kalmamak için kendisine birden fazla olmak şartıyla keçiler kurban ederlerdi.
SOPONA: Yoruba Mitolojisinde (Nijerya) çiçek tanrısı olarak bilinen Sopona, çiçek hastalığı başta olmak üzere salgın hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Adı, salgın hastalıklara davetiye çıkarmak olarak görüldüğünden tabu hâlini almıştır.
XİPE TOTEK: Aztek Mitolojisinde birçok hastalıkla beraber salgın hastlıklarla ilişkilendirilen tanrı Xipe Totek’dir. Elinde silah ile tasvir edilen bu tanrı, cezalandırıcı olarak görülmekteydi. Onun cezasından kaçınmak isteyenler adaklar sunarlardı.
BOGOMO HAN: Moğol Mitolojisinde salgın hastalıkların kaynağı Bogomo Han’dır. Diğer kültürlerde olduğu gibi Moğollarda da salgın hastalık ibadetlerin ihmal edilmesi, tanrılara hürmet gösterilmemesinin bir sonucu olarak ortaya çıkardı.
Zeynep
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık